Haagse school 2.0

  • 19 mei, 2012

Prijsvraag, 62 deelnemers
i.s.m. Jacques Vink, www.ruimtelab.nl
3e prijs
2010

Klimaatnomaden De doelgroep voor de Haagse School 2.0 is de mobiele en actieve senior voor wie reizen, werken en uitgaan hun lust en leven is. Vijftigplussers hebben veel tijd, zeker als de kinderen het huis uit zijn. Deze doelgroep trekt er op uit. Voor werk naar het buitenland, overwinteren op Tenerife of voor kortere tijd terug naar de familie in Suriname. Met deze levensstijl is een huis met onderhoud en kosten een sta in de weg. Haagse School 2.0 voorziet in koop- en huurappartementen, longstay hotelkamers en gemeubileerde pied-à-terre’s.
Duurzaamheid 
Woonomgevingen voor vijftigplussers zijn vaak sleepy-towns, die het merendeel van het jaar leegstaan. Door in Haagse School 2.0 appartementen en kamers gedurende het hele jaar intensief te exploiteren, is het er levendig en krijgt het draagvlak voor extra voorzieningen. Natuurlijk is het complex energieneutraal en is de beplanting niet alleen mooi maar ook nuttig, zoals bijvoorbeeld de groene luxaflex voor de gevels.
‘Een leven lang leren’
In Haagse School 2.0 is altijd wat te doen. Op de begane grond deelt het faciliteiten met het naastgelegen junior college, zoals dit een eeuw geleden ook het geval was. Zalen voor taalcursussen, een kookschool en ateliers voor dans en muziek worden intensief gebruikt. Voorzieningen die vanzelfsprekend ook toegankelijk zijn voor de mensen uit buurt. Zo kunnen de kinderen uit de omgeving er tennissen en zijn er vergaderruimten voor locale organisaties.
Beheer
De diversiteit aan potentiële woonruimten in het ontwerp is gekoppeld aan de verblijfsduur van de verschillende bewoners. Hiervoor heeft het complex een hybride eigendomsstructuur. Een hotelketen, de VVE, het schoolbestuur en een corporatie vormen gezamenlijk een beheersmaatschappij. De voorzieningen op de begane grond zijn per uur of meerjaren te huur. Ook voor de woningen worden verschillende servicecontracten aangeboden; variërend van een onderhoudscontract voor alleen het buitenschilderwerk tot een contract wat de luxe van vijfsterrenhotel biedt.
Hergebruik kantoorgebouwen Het gebouw aan de Raamweg is geschikt voor een grote diversiteit aan woonunits. De structuur van de architectonisch waardevolle voormalige meisjeskostschool kenmerkt zich door middengangen met aan weerszijden grote hoge lokalen. Deze ruimten zijn tot luxe kamers of appartementen om te bouwen. Het tweede deel uit 1970 is vrij indeelbaar en geschikt voor grotere woningen. Elk van de woningen heeft een drempelloze buitenruimte in de vorm van een terras of Frans balkon.
Strategie voor hergebruik
Dé oplossing waarmee van elk leegstaand kantoorgebouw een goed woongebouw gemaakt kan worden bestaat niet. De tijd van generieke voorstellen is voorbij. Kies voor elk project een unieke opzet. Destilleer uit de plek, het gebouw en de doelgroep een unieke combinatie. In Haagse School 2.0 is dat een groene campus voor actieve en mobiele vijftigplussers in een gebouw met een grote ruimtelijke verscheidenheid.

[nggallery id=12]