Brede School Bonaire

Prijsvraag, 45 deelnemers i.s.m. Jacques Vink, www.ruimtelab.nl
één van de beste 10 inzendingen
2011
Kindertuin De brede school, bestaande uit 24 klaslokalen en een gedeelde gymzaal, mediatheek, kinderdagverblijf  en entree is ontworpen rondom een hof: een langwerpige ruimte met speelterreinen, beschaduwd door een bladerdak. Een omloop van dit hof biedt toegang tot lokalen, kantoren en sporthal.
Sport en educatieve campus Het terrein rondom het gebouw behoudt zijn oorspronkelijke vegetatie en zal op termijn ruimte bieden aan enkele losse paviljoenachtige gebouwen. Zo kunnen gemeenschappelijke voorzieningen en bij voorkeur sport en educatieve bedrijven op termijn een campus vormen.
Passaatwind
Het complex is lang en smal om maximaal van de oost-passaat te profiteren. Sportvelden zorgen voor open terrein waarover de wind vrij spel heeft. De noordoostgevel is voorzien van windgaten waardoor niet alleen de binnentuin maar ook de bovenverdieping van de zuidwestvleugel passief geventileerd kan worden.
Eenheid De scholen vormen een duidelijke architectonische eenheid met een hoofdentree. Tegelijkertijd kunnen beide scholen los van elkaar functioneren met een eigen poort richting het omliggende terrein. Direct bij de hoofdentree bevinden zich de gemeenschappelijke voorzieningen. Dit gedeelte van het gebouw is ook buiten schooltijden door de locale gemeenschap te gebruiken. Het kinderdagverblijf heeft een eigen toegang vanaf de entreezijde van het gebouw.