warmtehub Hoogvliet

definitief ontwerp 2012, gerealiseerd 2014

prijsvraag 1ste prijs, 42 deelnemers i.s.m. Bram Zondag, www.bureauzondag.nl

Het boosterstation  in Hoogvliet zal duidelijk zichtbaar zijn voor de bezoekers van het park. Daarom zocht het Warmtebedrijf Rotterdam een bijzonder ontwerp dat past in het landschap. Hiertoe schreef het Warmtebedrijf recent een ontwerpwedstrijd uit onder architecten. Dit leverde maar liefst 42 mooie en bijzondere inzendingen op, waarbij Meander als winnend ontwerp uit de bus kwam. Verrassing en vervlechting zijn de centrale begrippen voor het ontwerp. Verrassing omdat het een suggestie geeft over warmtetransport en mensen nieuwsgierig maakt om te kijken wat er in het gebouw gebeurt; vervlechting vanwege de interactie met het park. Hiermee speelt het ontwerp in op de wens van de opdrachtgever om het industriële gebouw op te laten gaan in de parkachtige omgeving.

In de gevel van cortenstaal is de Maas, levensader van de regio Rotterdam , geperforeerd. De rivier wordt als een zachte gloed zichtbaar vanaf de weg. Dit wekt de nieuwsgierigheid, waardoor bewoners en passanten het Oudelandse park, een mooi natuurgebied in stedelijke omgeving, sneller zullen bezoeken. Op de plek van het gebouw zijn informatiepanelen te vinden over warmtetransport, de duurzame ambities van het warmtebedrijf en de karakteristieken van het park. Van dezelfde gevelpanelen wordt een bank in het park geplaatst, aan de overzijde van het pad dat langs het gebouw loopt. Vanaf de bank heeft men zicht op het naastgelegen water en de begraafplaats aan de overkant. In het gebouw zelf komen twee bomen te staan die in stijl zijn met het park. Op deze wijze is een nieuwe buitenruimte in het park gedefinieerd.