Phantasmagoria

Phantasmagoria

Prijsvraag, 110 deelnemers, 2015

In samenwerking met Moira Burke heeft dNArchitectuur een ontwerp gemaakt voor een paviljoen op Innisfree, een klein eilandje in een meer in het noordwesten van Ierland. Dit in het kader van een prijsvraag georganiseerd door Yeats2015, in het leven geroepen om  te herdenken dat de dichter Yeats 150 jaar geleden werd geboren. Over het eilandje Innisfree had Yeats als jongeman een gedicht geschreven. Dit gedicht was het uitgangspunt voor het maken van een ontwerp. Het is door Yeats geschreven tijdens zijn verblijf in London, in een melancholische bui over het eiland van zijn jeugd. Het gaat dus meer over het verlangen naar de natuur, het beeld van de natuur en over het onbereikbare dan over de natuur zelf. In het paviljoen ''phantasmagoria'', beleef je dan ook niet de natuur zelf, maar een beeld van de natuur, geprojecteerd in een donkere ruimte door middel van camera obscura's. Hieronder het gedicht en onze volledige ontwerptekst.

THE LAKE ISLE OF INNISFREE, William Butler Yeats, 1892

I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made;
Nine bean-rows will I have there, a hive for the honeybee,
And live alone in the bee-loud glade.

And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow,
And evening full of the linnet's wings.

I will arise and go now, for always night and day
I hear lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements grey,
I hear it in the deep heart's core.

Conceptual Response
The design aims to illustrate the illusive nature of the Lake Isle of Inisfree as depicted in Yeats’ poem. The architectural construct of three camera obscuras is used to create a phantasmagoria of the island and to see through Yeats’ mind’s eye. An abstract image of the landscape of Inisfree and the surrounding lough gill is reflected internally as several images into a  ‘house’, reminding us of the notion of imagination in Yeats’ poetry.

Contextual Response
Three tapered forms containing the function of a camera obscura are orientated onto Sligo Bay(West), Inisfree Island(East) and the sky(North) respectively, referencing the political, romantic and mystic landscape as depicted by Yeats. An adjustable mirrored disk, reflective interior surface and a lens, capture images of sky, trees and earth and reflect them internally. These images combine at the closed ground-floor level to achieve dramatic effects.  The readings and broadcastings of Yeat’s works  from within this space will be experienced as a collage of imagination. The structure at ten metres high can be viewed from the mainland as well as on the lake giving the impression of the roof of a house protruding above the treeline. Vertical circulation bringing visitors from the ground floor to the second level is wrapped by a semi-open façade to provide filtered views onto the surrounding landscape.

Programme
Visitors brought by boat to the island arrive primarily at the existing South-Eastern pier. The structure glimpsed from afar, entices them through the wooded island towards the site which is nestled between two peaks in ‘the deep hearts core’.

Technical Response
The construction is made out of pine. Six main timber posts set out in a 1.5/1.8m grid. These vertical posts are stiffened by floor plates at 1m, 3.42m and 5.84m. The ground-floor is raised so-as not to interfere with ground vegetation. The facade panels comprise triangular forms to add stability to the entire structure.Three tapered forms, each with a height of 4.8m and a floor of 1.8*1.5m are fit to this frame structure. These closed frames cladded with poplar multiplex contain a reflective light box on top and a black box below. They contain a lens to reflect light from the top to the bottom.  This lens can be adjusted to get a dynamic image. The component structures are enclosed by timber panels, which wrap around the posts of the mainframe structure. The tapered form articulates the internal function externally as perspective-pavilions on three levels. The rhythm of the timbers in the semi-open frames filters light and views; enhancing the play of light within. The overall effect is that of a woven façade. The materials used are scraped European soft-wood timber and poplar multiplex  panels on which to project a smoother image. Underlayment is used as floor board. The structure is stained to ensure weather-resistance. White-tint wood stain is to be used in the upper box to increase reflectivity and black stain in the projection spaces below. The component structures can be pre-fabricated individually off-site and re-used as separate shelters post-exhibition. Components fit in one sea container and can be easily assembled on site.