De Groene Wolvenhof

Prijsvraag, 36 deelnemers, 2015

De Wolvenhoek is een stukje groene stad van de toekomst. De Groene Wolvenhof is een plek waar je zelf in kunt werken, en waar je de natuur kunt proeven, ruiken, zien, voelen en horen. Als je groene vingers hebt kun je een tuintje huren en als je van lekker eten houdt kun je er fantastische maaltijden maken en eten. Werken of vergaderen behoren ook tot de opties. Producten van de wolvenhoek; honing, jam, groente en fruit zie je terug in de Bossche delicatessenwinkels. Door dit diverse aanbod wordt de stad en haar ondernemers betrokken bij het vergroenen van de stad, van de Wolvenhoek. De Groene Wolvenhof, een stichting waarin ondernemers, tuinierders en de gemeente vertegenwoordigd zijn investeert in de vergroeningsprojecten en verdient de investering terug door huurinkomsten. De tuinen liggen daar waar het gebouw inspringt (op niv. 11 aan de zuidgevel) en de lichtgewicht paviljoens worden als overstek aan de oostgevel geconstrueerd. Een duurdere oplossing, maar ook één waarbij de parkeercapaciteit behouden blijft en de functies een eigen sfeer krijgen.

Stoeterij Kweldamweg

ST1_vooraanzicht

ontwerp i.s.m. bureauZondag en Q bouwadvies

ontwerp: 2012
realisatie:
2013 - 2016
opdrachtgever: Black Horses b.v.
bouwbegeleiding: Blok Bouwconsultancy b.v.
aannemer: VHR groep
constructeur: Bartels ingenieurs

Begin 2012 is dNA met Black Horses gaan meedenken over de nieuwbouw van een stoeterij aan de Kweldamweg boven Sliedrecht; een prachtige locatie in het groene hart. De opgave was het ontwerpen van een stoeterij waar zeer efficient wordt gewerkt en de afstanden tussen stallen, trainingsfaciliteiten, fokcentrum en de voeder- en mestsystematiek zo kort mogelijk zijn. De architectuur van de stoeterij sluit aan bij de architectuur van historische boerderijen in de Alblasserwaard. Kenmerkend voor het complex is het rietgedekte hoofdvolume, wat parallel loopt aan de weg. Dit gebouw verbindt de verschillende bedrijvigheden die op een stoeterij plaatsvinden met elkaar. De entree van dit gebouw is een overdekte buitenruimte liggend aan het plein, waarvandaan men de kantine, de fokkerij en de verzorgingsruimte kan betreden. 

Phantasmagoria

Phantasmagoria

Prijsvraag, 110 deelnemers, 2015

In samenwerking met Moira Burke heeft dNArchitectuur een ontwerp gemaakt voor een paviljoen op Innisfree, een klein eilandje in een meer in het noordwesten van Ierland. Dit in het kader van een prijsvraag georganiseerd door Yeats2015, in het leven geroepen om  te herdenken dat de dichter Yeats 150 jaar geleden werd geboren. Over het eilandje Innisfree had Yeats als jongeman een gedicht geschreven. Dit gedicht was het uitgangspunt voor het maken van een ontwerp. Het is door Yeats geschreven tijdens zijn verblijf in London, in een melancholische bui over het eiland van zijn jeugd. Het gaat dus meer over het verlangen naar de natuur, het beeld van de natuur en over het onbereikbare dan over de natuur zelf. In het paviljoen ''phantasmagoria'', beleef je dan ook niet de natuur zelf, maar een beeld van de natuur, geprojecteerd in een donkere ruimte door middel van camera obscura's. Hieronder het gedicht en onze volledige ontwerptekst.

THE LAKE ISLE OF INNISFREE, William Butler Yeats, 1892

I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made;
Nine bean-rows will I have there, a hive for the honeybee,
And live alone in the bee-loud glade.

And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow,
And evening full of the linnet's wings.

I will arise and go now, for always night and day
I hear lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements grey,
I hear it in the deep heart's core.

Conceptual Response
The design aims to illustrate the illusive nature of the Lake Isle of Inisfree as depicted in Yeats’ poem. The architectural construct of three camera obscuras is used to create a phantasmagoria of the island and to see through Yeats’ mind’s eye. An abstract image of the landscape of Inisfree and the surrounding lough gill is reflected internally as several images into a  ‘house’, reminding us of the notion of imagination in Yeats’ poetry.

Contextual Response
Three tapered forms containing the function of a camera obscura are orientated onto Sligo Bay(West), Inisfree Island(East) and the sky(North) respectively, referencing the political, romantic and mystic landscape as depicted by Yeats. An adjustable mirrored disk, reflective interior surface and a lens, capture images of sky, trees and earth and reflect them internally. These images combine at the closed ground-floor level to achieve dramatic effects.  The readings and broadcastings of Yeat’s works  from within this space will be experienced as a collage of imagination. The structure at ten metres high can be viewed from the mainland as well as on the lake giving the impression of the roof of a house protruding above the treeline. Vertical circulation bringing visitors from the ground floor to the second level is wrapped by a semi-open façade to provide filtered views onto the surrounding landscape.

Programme
Visitors brought by boat to the island arrive primarily at the existing South-Eastern pier. The structure glimpsed from afar, entices them through the wooded island towards the site which is nestled between two peaks in ‘the deep hearts core’.

Technical Response
The construction is made out of pine. Six main timber posts set out in a 1.5/1.8m grid. These vertical posts are stiffened by floor plates at 1m, 3.42m and 5.84m. The ground-floor is raised so-as not to interfere with ground vegetation. The facade panels comprise triangular forms to add stability to the entire structure.Three tapered forms, each with a height of 4.8m and a floor of 1.8*1.5m are fit to this frame structure. These closed frames cladded with poplar multiplex contain a reflective light box on top and a black box below. They contain a lens to reflect light from the top to the bottom.  This lens can be adjusted to get a dynamic image. The component structures are enclosed by timber panels, which wrap around the posts of the mainframe structure. The tapered form articulates the internal function externally as perspective-pavilions on three levels. The rhythm of the timbers in the semi-open frames filters light and views; enhancing the play of light within. The overall effect is that of a woven façade. The materials used are scraped European soft-wood timber and poplar multiplex  panels on which to project a smoother image. Underlayment is used as floor board. The structure is stained to ensure weather-resistance. White-tint wood stain is to be used in the upper box to increase reflectivity and black stain in the projection spaces below. The component structures can be pre-fabricated individually off-site and re-used as separate shelters post-exhibition. Components fit in one sea container and can be easily assembled on site.

Ruimte+ Woning

starterswoning OudleusenPrijsvraag 29 deelnemers, geselecteerd voor uitwerking, 2014

dNArchitectuur en Bureau Zondag hebben een starterswoning ontworpen waarin slim gebruik wordt gemaakt van bouwmethoden uit de utiliteitsbouw. Hierdoor ontstaat een zéér betaalbare woning van wel 600m3 met bijzondere woonkwaliteiten. Zo is de vrije hoogte in de woonkamer 3,2 meter. Het plan werd genomineerd voor de Jonge Architectenprijs, zodoende mocht het plan worden gepresenteerd aan de Overijsselse woningcorporatie Vechthorst die de intentie had om het beste plan dat werd gepresenteerd te realiseren. In 3 rondes zijn we geselecteerd voor deze opdracht, mede vanwege een gedetailleerde begroting en een sterke uitwerking van het eerste ontwerp. Helaas werd aan het eind van 2014 het proces gestaakt.

1 juli – De Nieuwe Stad

Vanaf juli werken we in De Nieuwe Stad. In en rond deze voormalige Prodentfabriek ontwikkelt zich een bijzonder stuk Amersfoort waar het op alle momenten van de dag goed toeven is. Naast allerlei uitéénlopende bedrijven in de creatieve maakindustrie en de dienstensector ontwikkelen er zich allerlei winkeltjes, kan je er een moestuintje huren en genieten bij een bijzonder restaurant: Hoog Vuur. Lees er meer over op www.denieuwestad.nl

140630_DNS

28 mei – Booster bekent kleur…

This gallery contains 2 photos.

Na ongeveer 2 maanden is dit hoe een cortenstalen gevel eruit komt te zien. In korte tijd zal de gevel egaal bruin zijn, waardoor het gebouw mooi afsteekt tegen het groene decor. Volgende week wordt de bank geplaatst en is dit project voltooid.

24 april – Booster Hoogvliet nadert oplevering…

This gallery contains 2 photos.

2 jaar na het winnen van de prijsvraag voor een warmtestation in Hoogvliet is het gebouw bijna af. Een bijzonder moment om het tastbare resultaat te zien…de komende maanden zal het metaal corroderen, waardoor het bruinrode eindresultaat zal ontstaan, zoals te zien in onze ontwerpbeelden. 

24 april – ruimte+ woning gekozen door woningcorporatie Vechthorst!

Donderdagmiddag was de laatste presentatieronde waarin het ontwerp voor 4-6 starterswoningen in Oudleusen werd geselecteerd uit 3 presentaties. Ons ontwerp (dNA en bureauZondag) werd als meest haalbaar en realistisch gekozen voor verdere ontwikkeling. We zien er naar uit om samen met woningcorporatie Vechthorst naar een mooie rij woningen toe te werken waar het voor starters prettig wonen wordt. Het is fantastisch om na deze drie rondes van de Jonge Architectenprijsvraag deze opdracht te kunnen gaan doen! Dank aan Kees van der Hoeven voor de organisatie van de prijsvraag, aan David Meijer voor het kostenadvies en aan René de Bakker die ons heeft geadviseerd over de energiehuishouding voor ons ontwerp.

140305_JA_2

5 maart – Naar de laatste 3!

140305_JA_1

Dinsdagavond 4 maart hebben de 10 genomineerden hun ontwerp gepresenteerd aan een jury van de woonstichting Vechthorst. bureauZondag en dNArchitectuur behoorden tot de 3 teams die naar aanleiding van hun presentatie geselecteerd werden om hun ontwerp verder uit te werken. Ons idee voor een enorm ruime, lichte starterswoning d.m.v. een staalconstructie werd gewaardeerd vanwege de ruimte en flexibiliteit. Over zes weken de finale!

140305_JA_2140305_JA_4140305_JA_3140305_JA_6