Bioderij kantoor

 

nieuwbouw kantoor Bioderij

ontwerp: 2014
realisatie: 2015, 2016
opdrachtgever: J. Vink jr. Onroerend Goed B.V.
bouwbegeleiding: Blok Bouwconsultancy B.V.
aannemer: de Vries & Verburg, Stolwijk


Aan de Baanhoek in Sliedrecht worden al zeker 10 jaar pannenkoeken en poffertjes gebakken door de Bioderij. Het bedrijf is door de jaren heen sterk gegroeid. IN 2014 is dan ook de keuze gemaakt om een nieuw kantoor te bouwen dat via een luchtbrug aan de bestaande fabriek wordt verbonden. dNArchitectuur heeft hiervoor het ontwerp mogen maken. 

De bestaande fabriek is een gesloten gebouw. De nieuwbouw wordt een transparant gebouw met lichte ruimtes en uitnodigend voor bezoekers en klanten. Zo wordt de bezoeker door het gebouw heen meegenomen in het verhaal van de pannenkoek en hoe de Bioderij zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Een proeflokaal biedt de mogelijkheid om het assortiment te proeven. De bovenste verdieping is uitgerust met een loggia met prachtig vrij uitzicht over de Merwede. De luchtbrug is niet alleen een verkeersruimte, maar gaat ook functioneren als uitbreiding van de kantine. Foyer, luchtbrug vormen bijzondere ruimtes binnen  het rechthoekige volume van het kantoor. Deze worden anders gematerialiseerd en geven het gebouw karakter. Een systeem van schuivende 'louvres' achter de gevel dient als zonwering en voorkomt dat licht dat op het water weerkaatst de werkplek hindert. Tegelijkertijd geeft het de gevel diepte en belemmert het niet het volledige zicht naar de rivier.